Uitbreiding lesbrief Tumult daagt je uit!

Uitbreiding lesbrief Tumult daagt je uit!

Gepubliceerd door

Blog

Het begon een aantal jaar geleden. Samen met een vriendin op de bank met een doos tissues, chocolade en thee, keek ik naar de film PS. I Love You. In deze film krijgt een jonge weduwe elke maand een oppep-opdracht van haar overleden echtgenoot. Deze had hij voor zijn dood voor haar bedacht en geschreven. Elke opdracht sloot hij af met, je raadt het al… Ps. I Love You. Naast dat dit een prachtige film is, gaf het ons een goed idee. We spraken af dat we elkaar in de (akelige, koude en donkere) maanden januari, februari en maart, zo’n zelfde soort opdracht zouden sturen. Van karaoke tot schilderen; we hebben het inmiddels allemaal gedaan. Deze tijd van het jaar is er een stuk leuker door geworden! 

Uitbreiding lesbrief Tumult daagt je uit
Andrew E. Larsen via Compfight

Deze gewoonte vormde de inspiratiebron voor de nieuwe lesbrief Tumult daagt je uit! Je leerlingen bedenken supertoffe opdrachten voor elkaar om deze koude wintermaanden door te komen. Meer doen met deze lesbrief? In deze blog deel ik mijn ideeën.

Omdenken
De eerste opdracht van de lesbrief is gebaseerd op het principe van het omdenken. In het kort gaat omdenken over het zien van mogelijkheden in plaats van problemen. Het is leuk om dit bij deze opdracht verder toe te lichten. Informatie over omdenken vind je op omdenken.nl. Er staan veel leuke voorbeelden en filmpjes op de site!

Terugkijken
Laat de post-its van de vrolijke muur en de baalmuur in de klas hangen. Kun je elke week meer dingen toevoegen aan de vrolijke muur? En vallen problemen weg of blijven deze? Herhaal de oefening van het omdenken eens in de zoveel tijd en laat de leerlingen deze ‘muren’ gebruiken als ‘uitlaatklep’. Ook handig voor jou als docent om te zien wat er bij de leerlingen speelt!

Overgooien
Hebben jullie een bal in de klas? Ga dan in een kring staan, gooi de bal over. Als iemand de bal vangt, moet hij iets noemen waar hij van baalt of juist blij van wordt in deze tijd van het jaar. Handig om snel te inventariseren wat er speelt én leuk als energizer!

Start een blog
Je hebt diverse sites waar je een blog kunt starten: Blogger, WordPress, weblog.nl etc. Geef elke leerling de inloggegevens en laat ze hun bevindingen in een blog schrijven. Hoe verliep de opdracht? Geef de opdracht minimaal 300 woorden en maximaal 600 woorden te gebruiken en laat ze er foto’s bij posten. Zo hebben jullie een prachtig overzicht van fantastische opdrachten en belevenissen. Wellicht is het zelfs een inspiratiebron voor andere klassen en scholen?

Februari en maart
Wat houdt je tegen? Herhaal deze opdracht in februari en maart, zo komen jullie die koude wintermaanden wel door! Gebruik dan wel een van deze ideeën als variatie op de vorige opdracht, zo blijft het leuk!

Foto’s op de schoolsite
Geef de leerlingen de opdracht in een aantal zinnen te omschrijven wat ze gedaan hebben. Plaats deze teksten samen met de ‘bewijsstukken’ (foto’s) van de leerlingen op de website. Dat wordt zeker weten een vrolijk artikel! En zo kunnen ook ouders meegenieten van de belevenissen van hun kinderen.

Happy met de hele klas
Bedenk een uitje met de hele klas. Een ‘vrijdagmiddagborrel’ met de klas om over de vakantie te kletsen? Zaterdagmiddag naar het strand? Donderdagavond samen eten, iedereen maakt iets? Een klassenfeest? Wedden dat jouw leerlingen hier blij van worden?

Hoe maak jij met jouw klas een toptijd van deze maanden? Heb je nog aanvullende ideeën? Ik hoor ze graag!

Deel deze pagina

[tumult_advanced_search]